Over ons

Remonstrantse Kerk DordrechtDe Witt Academy is een stichting waarin een drietal koren verenigd is:

  • De Witt Academy
    Dit projectkoor bestaat sinds 2002. DWA legt zich hoofdzakelijk toe op muziek uit de barokperiode.

  • De Witt Consort
    Dit is een selectie zangers en instrumentalisten uit DWA die o.a. solocantates en instrumentale werken uitvoert.

  • De Witt Close Harmony
    Dit dubbelkwartet is ontstaan tijdens de Coronacrisis 2020. DWHC legt zich toe op moderne/close harmony muziek.

De De Witt Academy bestaat uit geschoolde zangers, die allen een grote koorervaring hebben. De bezetting is afhankelijk van de uit te voeren muziek. Jaarlijks hebben wij gemiddeld twee projecten, in het najaar en in het voorjaar. Het concert in het voorjaar is traditiegetrouw een Passieconcert op Stille Zaterdag in de Remonstrantse Kerk. De najaarsconcerten zijn op wisselende lokatie in en rondom Dordrecht.

Het koor repeteert per project gemiddeld 8 keer op maandagavond plus een keer op zaterdag. 

In 2002 nam Yvonne Peters het initiatief om tijdens de dienst op Goede Vrijdag met een achttal zangers en een aantal instrumentalisten de ‘Actus Tragicus’ van J.S. Bach uit te voeren. De kerkenraad van de Remonstrantse Gemeente in Dordrecht steunde dit initiatief en daarmee werd de eerste uitvoering door de De Witt Academy een feit.

Dirigent Yvonne Peters

Yvonne PetersYvonne Peters studeerde dwarsfluit bij Emile Biessen aan het Utrechts Conservatorium. Vervolgens specialiseerde zij zich in het bespelen van de traverso. Zij volgde diverse opleidingen koor en orkestdirectie en heeft o.a. gestudeerd bij van Hans van den Hombergh en Oane Wiersma. 

Sinds 2014 is Yvonne Peters dirigent van Toonkunstkoor Dordrecht waarmee zij in 2015 de Maria Vespers van C. Monteverdi uitvoerde in samenwerking met De Witt Academy. Zij is tevens dirigent van de remonstrantse cantorij in Dordrecht. 

Momenteel wordt Yvonne vocaal gecoacht door de mezzosopraan Léonie Korff.

Een greep uit de werken die onder Yvonne's leiding zijn uitgevoerd: de Johannes Passion, de Matthäus Passion en diverse cantates van J.S.Bach; de Matthäus Passion en cantates van G.Ph. Telemann; 
verschillende programma's van H.Purcell (o.a. Dido and Aeneas en de King Arthur); Die Schöpfung van J. Haydn; Misa a Buenos Aires van M. Palmeri en Eternal Light van H. Goodall. 

Met DWA in kleine bezetting, De Witt Consort, voerde zij o.a. de Kaffee Cantate, de cantate 'Ich habe genug', H-moll suite van J.S. Bach en muziek van H. Purcell en J. Blow.

Sinds 2000 is zij verbonden als docent Muziek en KUA/CKV aan het Altena College in Sleeuwijk en Yvonne is vennoot van Peters & den Hartog Muziek waar zij verantwoordelijk is voor de reparatie van houten blaasinstrumenten. 

Vaste begeleider Margriet den Hartog

Margriet den HartogMargriet den Hartog studeerde orgel (met aanteke­ning gregoriaans), klavecimbel en basso continuo aan het Rotter­dams Conservatorium bij respectievelijk André Verwoerd en David Collyer.

Als continuo speelster werkt zij zowel met moderne als met barokorkesten. Haar repertoire bevat talloze cantates, missen, oratoria en barokopera's.

Margriet den Hartog was ondermeer te horen tijdens het festival van Vlaanderen, het Belcanto Festival in Dordrecht en enkele Fringe Concerten Holland Festival Oude Muziek met ensemble "Ars Incantata".

Zij maakte buitenlandse tournees: naar Duitsland met het Westerkerkkoor o.l.v. Jan Pasveer, naar Frankrijk met het Leiderdorps kamerkoor (Johannes Passion van J.S. Bach) en naar Hongarije met het Haags Toonkunstkoor o.l.v. Oane Wierdsma  (Matthäus Passion van J.S. Bach).

Margriet den Hartog is vaste begeleider van de ‘De Witt Academy’, ‘De Witt Consort’, ‘De Witt Close Harmony’ en van de Remonstrantse Cantorij, Dordrecht.

Sinds 2001 is zij de vaste bespeelster van het Maarschalkerweerd orgel in de Remonstrantse Kerk te Dordrecht. In 2018 was zij 50 jaar organist. Tijdens de viering van dit jubileum in mei 2019 ontving zij een Koninklijke Onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.  

Zij is mede-eigenaar van Peters & den Hartog Muziek in Dordrecht.

Vrienden van De Witt Academy

In 2007 werd de Stichting “Vrienden van De Witt Academy” opgericht, die een aantal randvoorwaarden schept – onder andere door middel van fondsenwerving en het benaderen van sponsors - waardoor de concerten van de DWA doorgang kunnen blijven vinden.

Wilt u ons steunen om in de toekomst onze concerten voort te zetten? Dat kan!
Er zijn een aantal sponsormogelijkheden. Voor informatie kunt u terecht bij het bestuur van de Vrienden van de De Witt Academy:

Lotti Hesper (voorzitter), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Wout Jan Louwaars (penningmeester), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Klazien Scheltens (secretaris), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Margriet den Hartog (concert coördinator), Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.